WAT IS ZEN?

Zen is een eeuwenoude (en toch moderne) meditatievorm en levenshouding. Zenmeditatie brengt ons in contact met die onuitputtelijke innerlijke stilte, de bron van waaruit alles opkomt en waar ook alles naar terug keert. We kunnen contact maken met wie wij ten diepste zijn, los van alle conditionering, patronen en onze levensgeschiedenis. Regelmatige zen beoefening kan je zien als een soort 'mentale krachttraining' waardoor we onze aangeboren compassie en wijsheid steeds verder ont-wikkelen en met een open hart en heldere geest leren leven! 

Meer informatie over Zen kun je vinden via de volgende links:

ZEN SPIRIT SANGHA

De meditatiegroep Mantgum  maakt deel uit van de Zen Spirit Sangha die ook in Groningen, Arnhem, Geldermalsen en Rosmalen doorgaande meditatiegroepen heeft. Zen Spirit is opgericht in 2004 door Zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Eef ontmoette haar Zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker in 2007 en leerde het Zen Boeddhisme en de Zen Spirit Sangha kennen.  Het voelde als thuiskomen en in 2010 ontving Eef van Genpo Merzel Roshi haar  boeddhistische naam Yuman ('relaxed completely').  De rode draad die door Zen Spirit loopt is de houding of geestesgesteldheid, die ons in staat stelt alles wat zich in ons leven aandient met openheid, moed en vertrouwen tegemoet te treden.

ZENMEDITATIE

Mediteren in een groep op een vaste tijd, nodigt uit om meditatie een plaats in je leven te geven. Zitmeditatie in stilte afgewisseld met loopmeditatie soms aan de hand van een tekst.  Voor iedereen die behoefte heeft aan meer regelmaat in het mediteren.

.Najaar 2019 biedt de Friese tak van de Zen Spirit Sangha een drietal soorten activiteiten:

  • doorlopende zen-meditatiegroep - wekelijks - voor mediteerders  met ervaring in meditatie/mindfulness -

  • introductie-cursus - voor belangstellenden die meer willen weten over zen en het mediteren willen oefenen.

  • behandeling van belangrijke thema's in de Zen - Zenplus - voor wie  zich verder wil verdiepen  in de levensfilosofie van Zen 

Doorlopende zen-meditatiegroep

Het mediteren in een groep op een vaste tijd, nodigt uit om meditatie een plaats in je leven te geven. De doorlopende zenmeditatie-groep in Mantgum omvat  in de tweede helft van 2019  in totaal 14 wekelijkse sessies op maandagavond van 19.45 tot 21.30 uur. De sessies bestaan uit drie periodes zitmeditatie afgewisseld met twee keer loopmeditatie in stilte. De avond wordt afgesloten met het zingen van een soetra of metta chant.  De zenmeditatie wordt begeleid door Eef Yuman Heinhuis.  Zie voor alle data en tijden van de doorlopende zenmeditatie groep bij agenda. De kosten voor de zenmeditatie  in Mantgum zijn € 85,-  in totaal (14 x ) of  naar keuze

€ 110 (€ 25 gift solidariteitspotje=war child).  Zo nodig is in overleg - bij 8 x deelnemen of een minimum inkomen - betaling van € 50 (voor een  seizoen) mogelijk. De kosten voor eenmalige deelname zijn € 7.

Introductiecursus

Nieuwsgierig maar weinig bekend met zen? Dan ben je van harte welkom bij de introductiecursus zenmeditatie. Deze cursus omvat  6 sessies op de maandagavond van 19.15 tot 19.45 uur. Er wordt aandacht besteed aan de basisprincipes van de beoefening van zen, zoals de houding, adem, concentratie, loopmeditatie, de zenvorm en de levensfilosofie van zen. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen. De laatste sessie van deze  cursus neem  je tevens deel aan de meditatie in de  doorlopende  zenmedtatie-groep die om 19.45 begint. Na de introductiecursus  kun je desgewenst instromen in de wekelijkse zengroep later op de maandagavond.

Zie voor data en tijden van de introductiecursus bij agenda. De kosten voor deze cursus zijn  € 30 (standaard - bij reductie € 20) in totaal. Ga je na de introductiecursus  door  in de wekelijkse zenmeditatie-groep, dan betaal je  voor  deelname daaraan aanvullend 

€ 30. Ook deelnemers aan de doorlopende zenmeditatie-groep kunnen  desgewenst aan deze cursus deelnemen. Voor hen is deze cursus gratis. Direct bellen of mailen      

 

Zenplus

Vanaf november zal  Eef Yuman eenmaal per maand in de doorlopende zengroep een thema uit Zen behandelen aan de hand van teksten zoals De 10 plaatjes van de os,  Hartsutra,  Instructies voor de (Zen)kok, Song of the Grass Roof Hermitage. Dan  bestaat de zitmeditatie uit één zitperiode. Je kunt aan deze sessies (Zenplus) ook apart  deelnemen. Zie voor de data onderaan de agenda bij Zenplus. De kosten voor deelname aan alleen deze sessies bedraagt € 7 per sessie.  Voor deelnemers aan de wekelijkse zenmeditatie zijn deze sessies  gratis.  

Eef Heinhuis

Gedragswetenschapper, ervaren en gecertificeerd trainer mindfulness (MBSR) categorie 1, trainer zelfcompassie (MBCL) register A trainer interpersoonlijke mindfulness (IMP)

​Aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulness-trainers VMBN lidnr. 2012297

 

CRKBO geregisteerd 

NL 49 ASNB 0706 9285 20   Kamer van Koophandel nr 57277737

Privacy policy

Algemene voorwaarden

T: 0612822712   E: eefheinhuis@8je.nl

Dokter Fokkewei 10/12, 9022 BS Mantgum