top of page

Minder piekeren



Piekeren was een gewoonte van mij. Als ik 's ochtends opstond herkauwde ik de gesprekken van de dag ervoor. Daarna kwamen de acties die ik me voornam. Uiteindelijk ging ik beseffen dat piekeren weinig oplevert en vooral veel kost zoals stress, slechter slapen, en vermoeidheid.

Als piekeren zo veel nadelige kanten heeft, waarom doen we het dan? We missen de trein, worden ziek, raken verstrikt in gedoe op het werk of we verliezen iemand waar we van houden. Uiteindelijk hebben we geen controle over de vraag of deze dingen al dan niet gebeuren. We piekeren omdat we ervoor willen zorgen dat wat nu nog onzeker is, in de toekomst goed afloopt. We vinden het moeilijk om met zulke onzekerheden te leven en zijn geneigd om de situatie steeds weer voor de geest te halen. We vragen onszelf voortdurend af 'Wat als....' En hoe we dan zouden handelen.

Zo proberen we een situatie die niet te controleren is, te controleren. Piekeren over wat er in de toekomst kan gaan gebeuren, versterkt zichzelf. Hoe kan zo'n gewoonte die verbonden is met angst, werken als een beloning. Dat komt omdat elke keer als we piekeren - er niet iets vervelends gebeurt. Piekeren ----> er gebeurt niets slechts - Conclusie: "Goeie zaak dat ik piekerde" (we zijn ons vaak niet bewust van zulke gedachtes).

Naast het feit dat piekeren zich zelf versterkt zijn er de (meestal onbewuste) gedachten die ervoor zorgen dat we blijven piekeren, zoals:

1. Als ik pieker - zal ik nooit een vervelende verrassing krijgen

Iedereen wil slecht nieuws voor zijn. We piekeren om teleurstellingen te voorkomen. Maar dat is onmogelijk. Hoeveel lijden we, door onze angst voor de toekomst?

2. Het is veiliger als ik pieker

We geloven dat het piekeren de kans verlaagt op het gevreesde resultaat. We denken dat als we stoppen met piekeren dat we dan de problemen uitnodigen om binnen te komen.

3. Door te piekeren laat ik zien dat ik betrokken ben.

We maken onszelf wijs dat piekeren iets goeds over ons zegt. " ik maak me alleen zorgen/pieker omdat ik om je geef ". Dit kan waar zijn natuurlijk. Het is wel van belang onderscheid te maken tussen geven om een situatie inclusief alles doen wat in je macht ligt om het te laten slagen, en onnodig en vruchteloos piekeren.

4. Piekeren motiveert me

Vaak geloven we dat als we stoppen met piekeren dat we dan niet meer producief zullen zijn. Ook in zulke situaties is het van belang om onderscheid te maken tussen onproductief piekeren en het probleem oplossen.

5. Piekeren helpt me om problemen op te lossen

We denken meestal dat piekeren ervoor zorgt dat we oplossingen voor onze problemen vinden. Echter extreem piekeren belemmert juist het oplossen van problemen. Ga maar eens na. Hoe voelt het voor je om te zorgen dat je een probleem oplost. En hoe voelt het voor je wanneer je doormaalt en je steeds afvraagt: 'wat als'.


Allemaal mooi gezegd zul je denken - maar hoe kan ik minder piekeren. Hierna vind je een vijftal manieren die mij hielpen en helpen om het piekeren binnen de perken te houden en jou ook kunnen helpen om het piekeren te verminderen

Bron o.a. : Seth J. Gillihan, University of Pennsylvania VS


1. Kalmeer je geest - druk op de pauzeknop -

Wanneer je je voortdurend zorgen maakt, staat je zenuwstelsel in de alarmstand. Geestelijke spanning vertaald zich in lichamelijke spanning. In zo'n situatie kan mediteren helpen om lichaam en geest weer tot rust te brengen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak helpt het al om meer in de rust rust te komen door regelmatig drie in- en uitademingen met aandacht te volgen. Ook met de drie-minuten ademruimte geef je je geest even een pauze.

2. Merk op wanneer je piekert

en welke gedachten ervoor zorgen dat je meer gaat piekeren.

Gewoonlijk heb je het niet door wat je geest aan het doen is. Je bent je misschien bewust dat je wat angstig en gestresst bent. Je beseft meestal niet dat je een keus hebt in het loslaten van zorgen. Opmerken wanneer je piekert geeft je de gelegenheid om bij te sturen en zo meer keuze in hoe je daar verder mee om kunt gaan.

3. Ga onzekerheid zien als een onlosmakelijk deel van het leven

De meeste dingen waar we om geven in het leven, brengen onzekerheden met zich mee. Je weet nooit zeker of je gezond zult blijven, of mensen je wel mogen, of dat je relatie goed zal blijven etc. Onzekerheid is een onlosmakelijk deel van het leven. Je bent veel tijd kwijt met het proberen weg te werken van onzekerheden met het piekeren. Die tijd kun je ook gebruiken voor andere zaken.

4. Leef in het heden

Het trainen van de aandacht is vaak onderdeel van de behandeling bij extreem piekeren. Mindfulnesstraining benadrukt het richten van de aandacht op het heden, met een open milde houding. Je zorgen maken gaat per defnitie over de toekomst, dus het trainen van de aandacht in het heden is een krachtige manier om je zorgen te verminderen. In de training leer je het richten van de aandacht in allerhande dagelijkse activiteiten zoals douchen en wandelen, maar ook in oefeningen als meditatie en yoga.

5. Zie je angsten onder ogen

Piekeren is bedoeld om ons te beschermen tegen onze angsten en toch kan het ervoor zorgen dat we bezig blijven met zaken die nooit gebeuren. Als je je angsten onder ogen ziet, worden ze kleiner. In plaats van je onnodig zorgen te maken, kun je oefenen in het bewust benoemen (en accepteren) van waar je bang voor bent dat het gaat gebeuren. Bijvoorbeeld 'Ja het is mogelijk dat ik de bus mis', 'Het kan dat A mij niet aardig vindt' , 'Het is niet zeker dat ik mjn baan kan houden' In het begin zal deze manier van omgaan met je angsten, niet plettig aanvoelen. Maar door regelmatig zo te oefenen krijgen de angsten minder grip op je en kun je ze met meer rust tegemoet treden.

Als piekeren een gewoonte van je is, dan is oefenen nodig. Je kunt niet alle zorgen laten verdwijnen. Je kunt wel kiezen waar je je aandacht op richt.

Wil je leren hoe dat kan en wil je je piekeren flink verminderen?

Neem dan contact op met mij - Eef Heinhuis - via tel. 0612822712

8je praktijk voor mindfulnesstraining en meditatie


bottom of page